Rodzaje wódki

Wódki można podzielić na:

    I. wódki czyste – będące rozcieńczonym wodą do 45% (lub więcej) spirytusem rektyfikowanym;
        - wódki czyste zwykłe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego
        - wódki wyborowe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego)
        - wódki luksusowe – powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego)
    II. wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z:
        - z destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (calvados, winiak, kirsz, grappa, gin, cytrynówka, przepalanka, jarzębiak, anyżówka, goldwasser) - wódki gatunkowe zwykłe,
        - z destylatów nierektyfikowanych (arak, rum, starka, whisky, brandy, rakija, śliwowica, morwówka, tequila, mescal) - wódki gatunkowe naturalne

    III. bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.

Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na:

    - wódki wytrawne (do 50 g ekstraktu w 1 l)
    - wódki półwytrawne (od 51 g do 120 g w 1 l)
    - wódki półsłodkie (od 121 g do 220 g w 1 l)
    - wódki słodkie (od 221 g do 330 g w 1 l)
    - likiery i kremy (powyżej 330 g ekstraktu w 1 l)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz