Czym jest Whisky?
Ogólna definicja mówi, iż whisky (z gaelickiego: uisge beatha - woda życia; w pisowni irlandzkiej i amerykańskiej whiskey)
– jest napojem alkoholowym powstałym z destylacji zacieru zbożowego i
poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Jest
kojarzony najczęściej ze Szkocją, produkowany również w Irlandii,
Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Japonii i innych krajach.
To może teraz, trochę historii.
Za pierwszą wzmiankę o whisky uznaje się zapisek z 1494 roku:
"Deliver Eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aqua vitae"
„Dostarczyć osiem toreb słodu do mnicha Johna Cora na produkcję wody życia”
Mowa o ponad tonie słodu. Oznacza to, że w 1494 roku produkcja whisky
musiała już być dobrze rozwinięta i należy przypuszczać, ze sama data
narodzin whisky sięga jeszcze daleko wstecz. Legenda głosi, ze
destylację do Irlandii przywiózł święty Patryk w V w.n.e. Od XII wieku
destylacja zaczęła masowo rozprzestrzeniać się po Europie. Na początku
technologia ta używana była do produkcji perfum. Później zaczęto
stosować ją we Francji do destylacji win. Dopiero na końcu zastosowano
destylację do produkcji wysokoprocentowych alkoholi na bazie zacierów
zbożowych w krajach gdzie klimat uniemożliwiał hodowlę winogron. Warto
wspomnieć, ze na samym początku, alkohole te produkowane były przez
mnichów, a ich przeznaczeniem była poprawa zdrowia.
W XVw. coraz lepsza technologia pozwoliła na wzrost popularności
destylacji. Rozpad wielu zakonów pozwolił na przejście wiedzy na temat
procesów produkcyjnych z duchownych do ludu. W 1707 roku nałożono
podatek na słód a także na destylat. Spowodowało to natychmiastową
reakcję producentów, którzy postanowili zejść do podziemia i rozpocząć
produkcję nielegalnie. Górzyste tereny Szkocji doskonale się do tego
nadawały. Rozpoczęło to trwający półtora wieku okres nielegalnej
produkcji whisky i przemytu. W latach 20 XIXw. skonfiskowano ponad 14
000 nielegalnych alembików. Mimo to szacuje się, że ponad połowa whisky
wyprodukowanej w Szkocji w tym okresie była nieopodatkowana.
Nielegalna destylacja kwitła szczególnie na Pogórzu gdzie pomiędzy
niezliczonymi wąwozami bardzo łatwo było się ukryć nielegalnym
producentom. Rząd wprowadził nagrodę w wysokości 5 funtów za
zdemaskowanie każdego miejsca nielegalnej destylacji. Wydaje się, że
Szkoci nękani podatkami wykształcili w sobie cechy podobne do Polaków
jeśli chodzi o przysłowiowe „cwaniactwo”, ponieważ każdy nielegalny
producent whisky, natychmiast po wyeksploatowaniu swojego sprzętu,
zgłaszał go władzom jako odkryte miejsce destylacji i tym sposobem
zyskiwał fundusze na zakup nowego destylatora.
Krzywą Laffera opisującą zależność pomiędzy wysokością podatku a
wysokością wpływów do budżetu z tytułu tego podatku (wpływy maleją, przy
zbyt wysokim opodatkowaniu) sformułowano dopiero w latach 70 XX wieku.
Niezależnie od tego odwzorowuje ona doskonale sytuacje z początku XIX
wieku w Szkocji. Im wyższe podatki nakładał rząd na producentów whisky,
tym większa ich część decydowała się na nieodprowadzanie podatku. Na
szczęście część możnych Szkocji, którzy również zamieszani byli w
nielegalną produkcję whisky, postanowiło wyjść z propozycją umożliwienia
legalnej produkcji whisky, która opłacałaby się właścicielom
destylarni.
W 1823 przegłosowano ustawę, która ustanowiła licencję na produkcję
whisky w wysokości 10£ oraz stałą opłatę za każdy galon wyprodukowanego
płynu. Spowodowało to kompletne zaniknięcie nielegalnej produkcji.
Większość dzisiejszych uznanych destylarni stoi w miejscach gdzie kiedyś
produkowano whisky nielegalnie. W tym momencie zaczęła się nowa era dla
szkockiej whisky.
Legalizacja w połączeniu z rozwojem technologicznym w postaci
skonstruowania aparatu do destylacji ciągłej w 1831 przez Irlandczyka
Aeneasa Coffeya oraz systemów ogrzewania parowego, spowodowały radykalne
zmiany w produkcji whisky. Destylacja ciągła wprowadziła możliwość
produkcji whisky zbożowej na bazie pszenicy i kukurydzy. Trunek
otrzymywany w ten sposób jest mniej intensywny w smaku i przez to
łatwiejszy w spożywaniu. Oczywiście wprowadzenie tańszej i bardziej
wydajnej metody produkcji trunku, który miał być nazywany whisky
wzbudziło zacięty protest producentów tradycyjnej whisky słodowej. Mimo
to w 1909 roku prawnie ustanowiono, że whisky zbożowa (czyli po prostu
wódka ze zbóż) może nosić nazwę scotch whisky.
Typologia Whisky.
Jako że whisky produkowana jest w wielu regionach świata za pomocą nieco
odmiennych metod i przy przestrzeganiu odmiennych standardów jakości,
przydatne wydaje się pobieżne chociaż rozeznanie w jej rozlicznych
gatunkach. Ze względu na kraj pochodzenia whisky podzielić możemy na:
szkockie (uważane niekiedy za odrębny gatunek alkoholu: "Scotch") -
produkowane wyłącznie w Szkocji, w 100% ze słodu jęczmiennego (single
malt) lub słodu jęczmiennego oraz innych zbóż (blended), dojrzewające w
używanych dębowych beczkach przynajmniej przez okres trzech lat.
Najpopularniejsze gatunki: Johnnie Walker, Teacher's, The Famous Grouse,
Chivas Regal, Laphroaig, Ardbeg the Balvenie, Ballantine's; Grant's,
amerykańskie - produkowane wyłącznie w Stanach Zjednoczonych,
zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu,
dojrzewające w nowych dębowych beczkach przez najmniej dwa lata. Dzielą
się na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky),
Tennessee Whiskey (Tennessee), oraz pomniejsze regiony (New Orleans,
Ohio, Pennsylvania). Popularne gatunki: Jim Beam, Elijah Craig, Wild
Turkey, Maker's Mark oraz Jack Daniel's (Tennessee Whiskey).
irlandzkie - produkowane w Irlandii wyłącznie z jęczmienia i jego
słodu, dojrzewające przez co najmniej trzy lata. Ze względu na
historyczne trudności ekonomiczne Irlandia nie może pochwalić się tak
bogatym zróżnicowaniem regionalnym swoich whiskey, jak Szkoci czy
Amerykanie, choć trunki z tego kraju oceniane są wysoko przez znawców. W
chwili obecnej rynek irlandzkiej whiskey zdominowany jest przez Irish
Distillers (marki: Jameson, Powers, Tullamore Dew, Midleton Very Rare,
Redbreast, Paddy), którego właścicielem jest francuski koncern
gorzelniczy Pernod-Ricard SA. Jedyną znaną marką whiskey
północnoirlandzkiej jest Bushmills produkowany przez Old Bushmills
Distillery, sprzedany w czerwcu 2005 gigantowi Diageo.
japońskie - produkowane w Japonii od 1924 roku. Whisky japońska
odwzorowuje produkcję whisky szkockiej, a nie amerykańskiej czy
irlandzkiej. Dwie najbardziej znane marki to: Nikka, Yamazaki (Suntory).
Pomimo że whisky japońska nie wywodzi się z wielowiekowej tradycji
destylacji, jej uznanie na całym świecie cały czas wzrasta. Japońskie
destylarnie produkują bardzo dużo blendów. Charakterystyczny jest fakt,
że wszystkie whisky wchodzące w skład mieszanki pochodzą z jednej
destylarni, zatem każda z destylarni produkuje bardzo zróżnicowaną
whisky.
Ponadto whisky produkowana jest w Walii, Kanadzie, Indiach i innych
krajach. Do alkoholu produkowanego na zasadzie podobnej do whisky
zaliczyć można także polską Starkę, która była wytwarzana przez
szczeciński Polmos.
Mało kto wie, że ten trunek ma tak bardzo ciekawą historie. Jeżeli jesteście koneserami whisky to powinniście również zapoznać sie ze stroną https://jakpicwhisky.pl/ poświęconą wyłącznie sztuce picia tego trunku
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń