Podawanie i degustacja whisky

Jak podawać whisky?
Whisky typu blended podajemy w tradycyjnych, pękatych szklankach typu old-fashion (whiskówki), są to szklanki o cienkich ścianach z masywnym grubym dnem.
Ten typ trunków ma wyrazisty, mocny, wręcz ostry i raczej niezbyt skomplikowany smak. Dlatego możemy podawać go na lodzie, z colą lub w drinkach, lecz jeśli chcemy ocenić i docenić czysty smak danego rodzaju whisky, najlepiej podawać ją samą. Można dodać odrobinę wody jeśli jest za mocna dla naszych kubków smakowych, najlepiej wodę źródlaną.

Zupełnie inaczej wygląda sprawa z trunkami single malt, które podajemy w specjalnych niskich kieliszkach w kształcie tulipana. Kształt tulipana doskonale aromat alkoholu.
Jedyny dozwolony dodatek do tego drinków, jest niewielka ilość źródlanej wody.

Degustacja whisky
Podczas degustacji whisky można wyczuć aż 400 różnych ar, m.in. gruszkę, wanilię, karmel czy miód. To mocny trunek, wymagający odpowiednich rytuałów aby go w pełni docenić. A więc jak smakować whisky?
Unieś szklankę, najlepiej jeśli tło w pomieszczeniu lub światło będą na tyle neutralne, że nie zaburzą koloru alkoholu. Barwa zawiera dużo informacji, jak na przykład wiek whisky i rodzaj beczki, w której była przechowywana. Trunek z beczek sherry ma ciemniejszy, bursztynowy odcień a ta dojrzewające w beczce po burbonie - złoty, miodowy. Kiedy lekko poruszysz szklanką, wykonując okrężne ruchy, na ściankach naczynia zaczną pojawiać się tzw. nóżki. Im wolniej ściekają, tym whisky jest starsza. Powąchaj whisky i spróbuj wyczuć aromaty. Weź mały łyk, pozwól chwilę poleżeć trunkowi na języku, żeby miał kontakt z kubkami smakowymi. Potem powoli połknij. Na końcu języka powinno się wyczuć słodycz, po bokach lekko słony aromat, a gorycz z tyłu.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do podawania whisky wykorzystuję najczęściej specjalne niskie szklanki, które swego czasu zamówiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Szklanki do whisky powinny być na ogół niskie oraz okrągłe. Gdzieś czytałam, że absolutnie nie powinno się smakować whisky w tradycyjnych szklankach. Związane jest to z brakiem dobrego gustu :).

    OdpowiedzUsuń